dijous, 14 de gener del 2016

Fotografia amb Mòvil: Una eina a les mans per un Món Ple de Grans Moments





"els nostres smartphones no són més que un nou mitjà per aprofundir en el nostre procés creatiu".

Segur que molts de vosaltres haureu escoltat en alguna ocasió l'habitual frase: "quina imatge tan bona, has de tenir una gran càmera". Amb el pas del temps hem de començar a madurar certes qüestions que, tingueu per segur, trencaran innombrables barreres. A la càmera hauríem d'atribuir-li un petit percentatge en la totalitat del treball emprat en prendre una imatge, per tant, segur que entendrem el que us explico a continuació. La meva resposta a tan recurrent frase sol ser: "Si Jimy Hendrix et deixés la seva guitarra, sabries tocar com ell ?. T'asseguro que ell amb la teva faria meravelles ". Anem a submergir-nos en l'apassionant món de la fotografia mòbil! Per què prendre fotografies amb Smartphone? Responent a la pregunta que il·lustra aquest apartat, potser la resposta més lògica sigui "perquè el portes sempre a sobre" i "perquè pots compartir amb altres de forma instantanea" (instagram, facebook, whatsapp, etc). Disposar d'una eina que ens permeti aquestes 2 opcions a temps real és un autèntic luxe per a la nostra creativitat i ens fa mès socials.

7 consells a tenir en compte

Un cop trencat el gel, és bon moment per fer un breu repàs a alguns aspectes a tenir en compte a l'hora de fotografiar amb mòbil:
1. Tria terminal, coneix les seves limitacions: Hi ha una allau incessant de smartphones que es renoven cada pocs mesos, per tant, considero que recomanar uns o altres no té sentit. El que és realment important en aquest aspecte és explorar-la al màxim, saber què podem fer amb ell i què no, és a dir, conèixer les seves limitacions i actuar en conseqüència. Si es comporta malament davant llum escassa, busca llocs lluminosos o crea la teva pròpia llum. Si té possibilitat de submergir-se, aprofita-ho!
2. Aplicacions que utilizo: ¿Instagram?, Pinterest? Segur que la majoria de vosaltres les reconeix, no és per menys. La ingent quantitat d'aplicacions i respectius filtres disponibles són un bon recurs per "guarnir" les nostres imatges, però no oblidem que la fotografia és molt més que això. El meu consell és que triem la que millor resultats ens ofereixi i la explorem bé, això ens permetrà posar el millor vestit de gala a les nostres fotografies.
3. Compte amb el zoom: Crec haver llegit recentment que ja existeixen smartphones amb zoom òptic, però, la majoria d'ells segueixen fent ús del zoom digital. Què vol dir això? Quan apliquem zoom digital a les nostres instantànies li estem donant carta blanca al programari del nostre mòbil perquè ens destrossi, literalment, la imatge. ¿Solució? Us la dóna Robert Capa: "Si les teves fotos no són prou bones, és que no estaves prou a prop".

4. Llenguatge visual: Composició, color, llum o textura, és a dir, llenguatge visual. Hem de conèixer molt bé el nostre entorn, ser observadors, curiosos, saber anticipar-nos a certes situacions i conèixer els fonaments del llenguatge visual per poder construir una imatge que transmeti i expliqui alguna cosa. Potser és l'aspecte més important a tenir en compte, seria un greu error pensar que tal o qual filtre va a fer millor la nostra imatge.

5. Fotografia amb caràcter, estil propi: Com deia Ansel Adams: "No fotografiem només amb la càmera, portem a l'acte de la fotografia tots els llibres que hem llegit, totes les pel·lícules que hem vist, tota la música que hem escoltat, tota la gent que hem volgut".

6. Sempre el portem a sobre? Embarca't en un projecte!: La petita grandària dels nostres telèfons mòbils ens permet tenir-los sempre disponibles , per a cada moment , per a cada situació . Què tal si ho aprofitem per pensar un projecte fotogràfic? Una mica més endavant us exposaré un realment interessant .

7. També els grans fotògrafs els utilitzen: Resulta increïble la feina que es pot arribar a realitzar amb tan sols un mòbil . De nou, una mica més endavant us mostraré una web en la qual poder perdre-us, literalment, observant fotografies espectaculars preses amb mòbil. Si ells poden, per què tu no?

Existeixen nombroses aplicacions que ens permeten realitzar de forma senzilla atractives panoràmiques.








Comença un projecte fotogràfic
Volia dedicar-li un apartat especial al projecte "el bitxac" causa que suposa tot un repte de constància i dedicació, què millor que un mòbil per dur-los a terme?



El fotògraf rus Murad Osmann va saltar recentment al panorama mundial de les xarxes socials gràcies un projecte realment curiós , "Segueix-me" . Qui no ha proposat alguna vegada a un familiar, amic o nòvia parant-se a cada instant per fotografiar cada carrer, pont, plaça o gat que treia el cap a través del nostre visor? Osmann i la seva nòvia , Nataly Zakharov , van aprofitar la conjuntura per crear un projecte en el qual ella seria la protagonista , tirant d'ell al voltant de tot el món. Potser en algunes imatges s'excedeixi en el processat però ¡ és molt inspirador !
Mobile Photography Awards Tal i com us vaig prometre en el fil de consells, he deixat per al final aquest raig d'inspiració de la mà d'alguns dels millors fotògrafs professionals i aficionats del món.


Els Mobile Photography Awards donen cita a treballs de temàtiques tan dispars com natura, retrat, arquitectura o efectes visuals en el marc del que s'ha convertit en l'exhibició més important de fotografia mòbil. Es van crear el 2011 amb la idea de reunir els millors treballs en aquest camp, donar a conèixer autors, organitzar exposicions i, en definitiva, gaudir amb una espectacular galeria construïda mitjançant una eina sovint infravalorada.
I vosaltres, li doneu el valor que es mereix al vostre telèfon mòbil?

Consell: el mobil utilitzat en el vostre ús diari us pot ajudar en el vostre projecte fotogràfic en el meu cas concret, vull fotografiar l'Alta Garrotxa.















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada